OGLED PO PREDHODNI NAJAVI OZIROMA DOGOVORU

GASILSKI MUZEJ  PGD MIKLAVŽ PRI ORMOŽU

Bogata zgodovina kraja Miklavž pri Ormožu in zgodovino domačega gasilskega društva spoznavamo vgasilskem muzeju, ki se nahaja v popolnoma obnovljenem gasilskem domu Miklavž pri Ormožu. Gasilski muzej je bil odprt 20.10. 2009.

Ob bogatem fotografskem in arhivskem gradivu so razstavljeni številni predmeti, ki so jih uporabljali domači gasilci skozi zgodovino pri svojem delu. Predstavljena je največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem. Še posebej je vredna ogleda ročna gasilska brizgalna iz leta 1888, ki spada med najstarejše tovrstne na Slovenskem.

Razstavljenih je veliko uniform, med njimi originalna iz leta 1921, ko je bilo društvo tudi ustanovljeno. Razstavljenih je veliko medalj, odlikovanj, filatelija v gasilstvu, gasilske razglednice iz leta 1924 in zborniki gasilskih društev. Na ogled so postavljena pokrivala in gasilske čelade iz časa Avstro – Ogrske do danes.

Na ogled je postavljeno gasilsko orodje, svetila, predmeti alarmiranja in obveščanja, radijske postaje in drugi zanimivi gasilski eksponati.

Ena vitrina pa je namenjena našim krajevnim rojakom – dr. Ivanu Jožefu Tomažiču, lavantinskemu škofu, organizatorju, duhovniku in pisatelju, prelatu prof. dr. Stanku Janežiču, pisatelju in duhovniku Francu Kolencu ter skladatelju in dirigentu Vinku Štruclu.

V gasilskem domu po želji pripravimo Prleško malico in postrežemo domače vino in naravni sok.

Kontakt

OGLED PO PREDHODNI NAJAVI OZIROMA DOGOVORU